top of page

Poesía i acció comunitària

IMG_5888.JPG

La poesia i més enllà, l'escriptura, poden ser eines de transformació personal i social. En aquest apartat trobareu diferents exemples de com la creació literària i/o la seva posada en escena pot ser una eina d'enfortiment personal i cohesió social per a col·lectius discriminats pel fet de ser mnoritaris i també per la població en general.

Poetry Slam als Instituts.
f12.jpg

El valor pedagògic de la poesia oral

Aquesta és una activitat d’aproximació vivencial a la poesia oral portada a terme a diferents Instituts del Baix Llobregat. A través de la formació i de la pràctica participativa del poetry slam ens endinsem en el mon de la poesia des d’una vessant que connecta als alumnes amb l’expressió emocional, el pensament crític i la gestió de l’adversitat com a pràctica creativa i artística.

f5.jpg

Durant les sessions es plantegen diferents dinàmiques per afavorir l'escriptura partint del mon interior de cada alumne. La gestió de les emocions o els debats de l'actualitat són temes clau que surten a partir dels seus propis poemes (més intimistes o socials) i que s'aprofiten per generar espais de reflexió i consciència al voltant de la diversitat humana.

 

Tot plegat amb una “competició” com a excusa: Qui serà el millor rapsoda jove de la Vila?

Tallers de poesia comunitària.

Poesia i participació a la comunitat

En el taller de poesia comunitària fem servir la creació literària com a excusa per la participació en la comunitat. A través de projectes multidisciplinaris i intergeneracionals es dóna l'oportunitat per generar benestar i promoure un estil de vida actiu. L'eina per la creació literària és la paraula, fet que propicia que pugui participar gairebé qualsevol col·lectiu.

El taller de poesia comunitària s'enceta a Sant Boi l'any 2015 amb un col·lectiu de persones joves d'entre 60 i 87 anys col·lectiu. Durant aquests anys s'han portat a terme multitud de projectes(entre 2 i 4 per curs) en col·laboració amb escoles de música,
companyies de teatre, centres d'art, centres d'educació primària i un llarg etcètera, que han servit per capitalitzar els coneixements i aportacions de persones amb alts índexs de
solitud i aïllament, incrementant alhora la seva participació a la comunitat.

Mira el vídeo clickant a la imatge!

La espiral del silencio.

El projecte neix de la unió de l’Associació de Teatre Juvenil Always i el taller de poesia comunitària, Veus de Poetes, (format per dones grans de més de 60 anys) amb la finalitat de crear un espectacle intergeneracional que barregi teatre i poesia.

Escolta el disc clickant a la imatge!

Regira

40 músics en 8 formacions inédites, portant al rock, el blues, el swing, etc poemes de dones grans del taller de poesia comunitària. Un projecte comunitari pel Festival Altaveu 2017.

Monogràfic de poesia per a alumnes de primaria

Taller de poesia al Centre d'Educació Primària, Pedagogium Cos, adreçat a nens de quart de primària dinamitzat per les alumnes del taller de poesia cmunitària.

Recitals solidaris

Col·laboració solidària amb el Parc Sanitari Sant Joan de Déu apropant la Diada de Sant Jordi als pacients ingressats. Alumnes del taller. metges i pacients comparteixen un micro obert.

Taller de poesia per a superar l'adversitat
Taller de poesia per a superar l'adversitat

L'escriptura, un actiu per la salut mental

La Creació literària és el vehicle a través del qual s'articula aquest espai per la gestió de les emocions, per combatre la solitud i la manca de suports naturals i per superar les adversitats que es donen al llarg del procés vital. Formats presencials i online.

CARTELL ADVERSITAT (1).jpg
VERSOS PEL BENESTAR.jpg

Reportaje en el programa de televisión ConnectiCAT

Taller de poesia per a superar l'adversitat
Taller de versos de pizarra

Versos de Pissarra és un taller de poesia al carrer, un atracament poètic als vianants de la ciutat, una mirada diferent del que pot ser la poesia si aprenem a reinventar-la, a jugar amb ella, a desvestir-la del seu tradicional caire de serietat i introspecció per portar-la al territori de la quotidianitat, al pols d'allò que ens defineix. I fer-ho a més divertint-nos i exigint-nos alhora l'exercici de la nostra part més creativa

A la pestanya 'Versos de Pizarra' del menú superior podràs conèixer l'experiència d'on neix aquest taller. 

Versos de Pissarra és un taller d'aforismes que es porta a terme, de forma preferencial, a espais oberts (Carrer, espais naturals, etc.). Es tracta de treballar la interacció entre el vers i la imatge i com aquesta relació pot incrementar el sentit de l'aforisme. Es tracta d'un taller molt dinàmic que pot començar a un espai tancat per donar les indicacions inicials però que de seguida es trasllada al carrer per explorar l'espai i ubicar els versos.


El taller està impartit per Cysko Muñoz (poeta) i Ana Lagos (fotògrafa).

Llobregat Slam Poetry, micros oberts i cicles de poesia

La literatura oral peça clau al panorama cultural 

10 anys programant poesia al Baix Llobregat. Perquè mantenir viva la poesia oral és, sobre tot, una aposta des de l'activisme cultural.

 

Els diferents formats  permeten assolir diferents objectius:

 

El Poetry Slam i els micros oberts es configuren com a un primer accés a l'escenari,una oportunitat de base, plenament comunitària que convereteix als assistents no només en públic passiu sino en creadors i generadors de cultura.

Els cicles, com l'URPA (La Unitat de Reanimació de Poètiques Actuals, permeten apropar veus consolidades i emergents pel seu gaudi per part del públic. 

yihhaaaaa_edited.jpg
yyyyyyiiiiii_edited.jpg
tttttt.jpg
pppppppppppppppppp.jpg
sssssssssssssss4_n.jpg
ooooooooooooooooooooooooooo.jpg

Reportaje en el informativo Llobregat Al Dia.

bottom of page